Вітамінна нерівність, або Як перемогти дефіцит мікроелементів?

Вітамінна нерівність, або Як перемогти дефіцит мікроелементів?

Гіповітаміноз. І звучить-то якось зло і загрозливо, і по сенсу явище не радісне. На думку фахівців інституту харчування РАМН, навіть якщо ви регулярно їсте різноманітну їжу, часто готуєте салати і купуєте овочі і фрукти — це ще не означає, що ваше харчування є збалансованим. Наші сніданки, обіди і вечері тільки частково покривають потреби організму у вітамінах, мінералах і інших мікроелементах.

Так вже придумала природа, що організм людини не синтезує мікронутрієнти — вітаміни і мінеральні речовини, а повинен отримувати їх в готовому виді. Багато хто примудряється плутати їх з біологічно активними добавками, але, насправді, це абсолютно різні речі. Вітаміни і мінерали — життєво необхідні харчові речовини, без яких неможливі обмінні процеси в організмі, тоді як без целюлози, наприклад, у вигляді БАДа людина цілком може обійтися.


Вітаміни і мінеральні речовини містяться в самих різних продуктах, правда, біохіміки відмічають, що, мабуть, із-за змін в екологічній ситуації на землі ті ж фрукти і овочі стали містити вітамінів в п'ять разів менше, ніж в раніше. Чи знаєте ви, що для того, щоб забезпечити собі добову норму вітаміну С, людина повинна з'їсти 2,5 − 3,5 кілограми яблук або майже кілограм смаженої картоплі? Але ставити рекорди схожий Гаргантюа і Пантагрюэль під силу далеко не кожному.

Хоча прагнути до того, щоб живлення було повноцінним — коштує. Нормальна кількість вітаміну С активізує імунну систему, сприяє підвищенню стійкості організму до дії несприятливих чинників зовнішнього середовища. Зазвичай, якщо в організмі бракує мікронутрієнтів, то відразу цілої групи, а не одного. У багатьох регіонах полівітамінний дефіцит пов'язаний з недоліком заліза, кальцію, йоду, селену, фтору і інших мікро— і макроелементів.

Наївно вважати, що шкільне живлення, яке, хоча і славиться здоровим і повноцінним, на сто відсотків забезпечує потребу дітей в мікроелементах. Наприклад, навіть дуже хороший шкільний обід(з салатом, щами, пюре, смаженою куркою, ягідним киселем і сирною булкою) компенсує усього 8% від потреби у вітаміні С і приблизно 16% від потреби у вітаміні В2. Навіть при ретельно складеному раціоні вітаміни зазвичай опиняються в дефіциті. Їх недолік може досягати 30%.

А тим часом саме зростаючий організм понад усе потребує усіх цих речовин — вони беруть участь в обмінних процесах і забезпечують нормальне зростання і розвиток. Так, на прикладі того ж вітаміну С очевидна різниця: якщо дорослому вистачає 1 мг на 1 кг маси тіла в добу, але дитині перших місяців життя потрібно близько 10 мг — в 10 разів більше!

Добре, якби дитина не хворіла — але недолік вітаміну С знижує працездатність лейкоцитів практично в 2 рази, і, природно, імунітет не справляється.

Не варто забувати, що все взаємозв'язано: вітамін С так само, як і вітаміни групи В, потрібні для якісного засвоєння заліза, нестача якого викликає як приховані, так і явні форми недокрів'я(анемії). Завдяки вітаміну С, покращується засвоєння заліза організмом, зміцнюються кровоносні судини і подряпини гояться швидше.

Завдання вітамінізації намагаються вирішити на державному рівні: були розроблені і застосовуються цільові програми по організації здорового харчування дітей в загальноосвітніх установах і по профілактиці микронутриентного дефіциту серед населення.

Перших належить поширення в школах спеціальних вітамінізованих продуктів — киселів, напоїв, каш, кондитерських виробів.


Купувати дорогі мультивитаминние комплекси багато батьків не збираються. Тому одним з дієвих заходів по попередженню дефіциту вітамінів і мінералів стала технологія збагачення мікронутрієнтами продуктів щоденного попиту. Перший приклад, який приходить в голову, — це йодовані сіль і дріжджі.

Але, насправді, круг продуктів, які можна вітамінізувати, ширший. Наприклад, проблему железодефицита намагаються розв'язати шляхом збагачення залізом борошна, йододефицита — шляхом додавання йодказеина в хлібобулочні і молочні вироби. Успішно вітамінізуються різні йогурти, сирки, газовані напої і макаронні вироби. Нині в них навчилися додавати вітаміни С, РР, В1, В2, Е. Правда, не завжди і не усі виробники йдуть на витратні зміни у виробництві. Але це вже зовсім інше питання.


Надрукувати