Креш — пэди на мотоциклі

Креш — пэди на мотоциклі

Наступна розповідь буде про те, як захистити мотоцикл від сильного удару об асфальт. Вибір і правильна установка креш — пэдов.

Ой, як багато в цьому слові інформації. Ці штучки і економлять гроші, у разі падіння і нерви, коли хочеться відгвинтити, але боїшся навернутися. І тоді, коли оцінюють збиток мотоциклу. загалом, ці пристрої призначені для економії, тому не варто економити на них.


Перші мої "креши" були куплені, як і практично у усіх, в магазині. Іменита фірма, не псують дизайн, маленькі, красиві, з класними буквочками збоку, загалом, ідеально для мого красивого чорного Фаерблейда. Після падіння виявилось, що болтик на якому вони кріпилися, загнувся(воно і зрозуміло. довгий і тонкий). При падінні поламав пластик на боці, відламалися поворотник з кріпленням, ручка зчеплення і "переключалка" передач. Непоганий розклад. Зараз моє відношення до цих "штучок" дуже сильно змінилося. На моєму мотоциклі встановлені спортивні крешпэди з капролактана і встановлені вони з усім розумінням процесів і випробувані декількома падіннями на швидкостях набагато вище 100 км/год.

Але, все по порядку. Почнемо з самих удароприемников і закінчимо способом їх кріплень. У ідеалі, звичайно, зробити крешпэди з м'якого матеріалу, який розсіював би енергію удару, але з іншого боку, він має бути досить міцним, щоб не згинатися ні при падінні, ні при ковзанні. Спробуємо зробити такий "бутерброд", який відповідає усім пред'явленим вимогам.

Удароприемники ми робимо з капролона або капролактана. Це досить м'який матеріал, в порівнянні з металом, але відмінно переймає на себе удар, при ковзанні не згорає і не оплавляється. Досить стійкий до стирання, тому стерти таку штуку буде просто не реальне на будь-якій швидкості. При падінні удар доводиться безпосередньо не на твердий матеріал, а на того, який гасить удар.

Наступним елементом крешпэдов є прокладення з м'якого металу, який гасить залишкову енергію удару, деформується, але не передає енергію на раму мотоцикла.

Потім проставки з металу, які міцніше за кільце прокладення, але все-таки зроблений еластичнішим. Якщо удар дуже жорсткий і перших два елементи не здатні розсіяти енергію удару(наприклад, перекид мотоцикла в повітрі), то проставочная пластина загинається і знову-таки рятує нашу раму від деформації.

Отже, з тим, з чого складаються креш-пэди ми вже розібралися. Переходимо до другої фази — установка цих елементів в монолітну конструкцію.

Найголовніше в цьому питанні — дотриматися правильних кутів при установці креш-пэдов. В перших вони мають бути встановлені так, щоб при падінні і подальшому ковзанні не відламувалися ручки і перемикачі, більше того, мінімально страждав пластик і кришки на двигуні.

Бажано кріплення робити на раму в місцях кріплення мотора, оскільки саме в цих місцях, рама має максимальну жорсткість.


На рамі уся ця конструкція затискається. До речі, хочу відразу дати невеликий коментар відносно самого кріплення. Затягувати болти необхідно з обмеженим зусиллям, інакше є усі шанси отримати раму, що лопнула, навіть при невеликому падінні. Тобто, навантаження не має бути на петлю статичною, тобто рама не має бути під постояним напругою в місці кріплення.

Ну і на последок декілька фотографій "конструкції безпеки" у зборі.

На додаток до всього, можна додати на маятник такі маленькі алюмінієві "шайби", за які мотоцикл піднімають ліфтом. Вони працюють також в якості крешпэдов, але так, як на них не доводиться основне навантаження, то вони просто захищають маятник від стирання і зберігають товарний вид мотоцикла.

А ось приклад того, як виглядає крешпэд після трьох падінь.

Єдине, що постраждало при падінні:

Ось те, що під пластиком, кришка подряпана, але не більше того.

Увага! Не ставте крешпэди нижче центру тяжіння мотоцикла(ні основні, ні додаткові) в цьому випадку ви отримаєте перекид через бік, і руйнувань буде. у такому разі краще обійтися без крешпэдов зовсім. По матеріалах fps - racing.com.ua

 



Надрукувати